zaterdag 15 januari 2011

MAANDAGOCHTEND 08.30 UUR


Nee. Ik ben niet naar Zuid Afrika gekomen om les te geven. We hadden andere plannen. Het zou een guesthouse worden. Midden in Cape Town (Bantry Bay) met uitzicht over de zee. Wat kan er in 3 maanden toch veel gebeuren. Zeker in Cape Town waar de mentaliteit op het eerste gezicht zo prettig oogt maar onderhuids toch behoorlijk ingewikkeld in elkaar zit. Het guesthouse bleek een drama. Inmiddels weten we dat over de eigenaresse in een groot deel van Cape Town weinig positief gedacht wordt. Dat geldt ook over mijn (ex-)collega in Noordhoek. Een prachtige baan op een van de mooiste estates van Zuid Afrika. Noordhoek bleek geen succes. Een tweede drama in een wel hele korte tijd. Binnenin begint het dan toch te knagen. Ligt het aan mij? Ben ik mijn 'touch' verloren op weg naar hier. Zijn het dan toch misschien de cultuur verschillen en heb ik iets essentieels over het hoofd gezien? Het vertrek uit Noordhoek verdiende zeker geen schoonheidsprijs. Maar 15 uur per dag werken zonder pauze laat wel zo z'n sporen achter. Achterin een 'bakkie' kon ik begin december het terrein verlaten. Ik heb niet alles mee kunnen nemen. Alleen wat ik kon dragen. Brieven volgde en op het salaris moest lang worden gewacht. Maar aan alle onzekerheid kwam eerder deze week een einde. Ik werd gebeld door mijn opvolger. Ook hij is opgestapt. Op identieke wijze en nog belangrijker, om exact dezelfde reden. Wat een opluchting. Had niemand mij dan verteld dat ik de 13e household manager was in twee jaar tijd? Nee dus. Tot nu toe dus twee waardeloze banen. Maar zoals een goed Nederlands gezegde luidt is drie keer scheepsrecht. En hoe.

In Nederland heb ik de afgelopen 3 jaar met heel veel plezier les gegeven aan The International Butler Academy. In Zuid Afrika heet deze school de South African Butler Academy (SABA) waar ik aanstaande maandag begin met les geven. Beide scholen staan geheel los van elkaar. Mijn collega's zijn stuk voor stuk geweldig. Er wordt hard gewerkt en de dagen zijn gewoon tekort. In de afgelopen 4 weken heb ik mij vooral geconcentreerd op de les modules. Die zijn nu allemaal af en liggen vol ongeduld te wachten op hun nieuwe 'owners'. Maandagochtend om 08.30 is het dan eindelijk zover. Ik sta weer voor de klas. Mijn klas. Ik ga aan de slag met 19 studenten die ik 8 weken lang mag trainen. Deze week heb ik verschillende studenten al even ontmoet. Een stel jonge tijgers van overal vandaan klaar om de wereld te veroveren.

Maar eerst vanavond met mijn nieuwe SABA collega's een visje eten op het strand van Hout Bay. Want daar was het ons allemaal wel om te doen geweest. Genieten van het leven. Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten