zondag 24 oktober 2010

EEN NIEUWE AUTO !

Morgenochtend haal ik onze nieuwe auto op. Een Toyota Yaris T3. Het belooft een geweldige dag te worden. Het is lang geleden. Een eigen auto!! Natuurlijk. Als je in het centrum van Amsterdam woont kun je zonder auto. Maar er waren van die dagen. Nat, koud, 4 tassen van Appie of van Dirk op de fiets.

En nee, parkeervergunningen kennen we in Cape Town niet. Je mag je auto (bijna) overal parkeren. In de winkelstraten lopen zogenaamde parking marshals rond. Zij rekenen contant met je af en als je vraagt om een bonnetje kijken ze je gek aan. Waarom iedereen geld geeft is mij nog steeds een raadsel. Laten we het er maar op houden dat we de economie met deze afdracht flink ondersteunen. In de zijstraten kun je ongelimiteerd parkeren. Ik zal Parkeerbeheer dan ook niet missen. Geen ‘Strepen’ meer die langslopen met hun apparaatje om je kenteken in te tikken. Niet meer betalen tot 23.59 uur ‘s avonds. Wat een feest!

Cape Town is een van die steden waar je gewoon niet zonder auto kunt. Het openbaar vervoer beperkt zich tot kleine minibusjes waarvan je met enige regelmaat er wel een op z’n zij of op z’n kop ziet liggen. Het zijn cowboys op wielen. Levensgevaarlijk. Op de weg maar ook bij het oversteken. Zelfs op het zebrapad omdat de meeste busjes gewoon door rood licht rijden.

En dan is natuurlijk de vraag waar je moet beginnen als je in een nieuwe auto gaat rijden. Je kent de stad nog niet goed en iedereen rijdt ook nog eens aan de verkeerde kant van de weg. Juist ja. Je huurt voor drie dagen een auto en je rijdt ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds kris kras door Cape Town. Of het iemand is opgevallen? Geen idee. Maar leuk was het zeker. Ik stap morgenochtend met een goed gevoel in onze nieuwe auto!

1 opmerking:

  1. Hi Marc, mazzel tov met je nieuwe mooie auto, Een lekker ding! Wij hebben er net zo een gehuurd de periode in ZA. En geen zorg, dat links rijden, dat went gauw genoeg.
    Liefs, Quiny

    BeantwoordenVerwijderen